Trump’ın seçilmesi dünyada makro anlamda yeni bir dönem demek. Peki Türkiye’de KOBİ'ler için tam olarak ne demek?
Türkiye’nin Politik Riskleri
En başta belirtmeli ki Türkiye politik riskleri en yüksek ülkelerden. Bir rahip krizi, bir uçak düşürme oldu, yine olabilir. Bunlar Trump ya da bir başkası, her zaman geçerli. Ama Trump’ın diplomatik olarak tahmin edilemez olması bu ihtimali artırıyordu. İkinci döneminde bu kadar sivri olması beklenmiyor.
Hem şahsi olarak buna doydu.
Hem de sahneyi artık Elon Musk ile paylaşıyor.
İç dengelere daha çok vakit ayıracağını, dış dengeleri daha rahat bırakacağını düşünülüyor çünkü ilk döneminde iç dengeleri değiştirecek gücü yoktu. Şimdi ise var.
Rusya-ABD Gerginliği ve Türkiye’ye Etkileri
Türkiye için şu an en çok hissedilen şey: Rusya ile ABD arasındaki bozuşmadan çok fayda sağlayan KOBİ'ler, buradaki fırsatları kaybedecek.
Trump, Ukrayna’daki savaşı bitireceğim dedi. Ama Avrupa ve Rusya arasındaki ambargo bitecek mi, bilmiyoruz.
Unutmamak lazım ki: İlk Trump seçildiğinde, Avrupa “ABD'siz bir Avrupa”yı konuşmaya başlamıştı. Savaşın bitecek olması ekonomiye nasıl yansıyacak henüz Avrupadan bir açıklama gelmeden çok kesin yorumlanamaz.
ABD Ekonomisinin Sürdürülemezliği
Aslında Trump’la ilgili mi, tam bilemiyoruz çünkü ABD’de sürdürülemez bir ekonomi var. FED başkanı da bunu açık açık dile getirdi. Bu eninde sonunda dünyaya yansıyacak. Trump sadece bir semptom bile olabilir. Kısacası, dengelerin değişmesi kaçınılmazdı. Zaten dünyanın yirmi yılda bir yeni bir denge arayışında olması da doğal olarak görülebilir.
Bu öngörülen durum için Çin, Rusya gibi birçok ülke strateji geliştiriyordu. Biz şuan sadece ABD hamlesini biliyoruz. Diğer ülkelerin hamlesi henüz belli değil.
ABD’nin Çin’e Ambargosu ve Türkiye İçin Olası Fırsatlar
ABD’nin Çin’e ambargo koyması, Türkiye’den alımları artıracak bir hamle. Evet ama ne kadar?
Burada şuna dikkat etmek lazım:
Çin ticarette çok gevşek bir politikaya sahip. Ambargoyu deleceği kesin. Made in China yazısı yerine başka bir ülke üzerinden göndererek o ülkenin adı ile üertim yapıp ambargoları deleriblir. Ya da başka bir yol. Ama hangi oranda delecek, henüz bilemiyoruz. Bu ne kadar mal olacak? Bunlar hesaplanabileceği iddia edilen hesaplanamaz rakamlar. O yüzden bekleyip görmek lazım.
KOBİ’ler İçin Trump’ın Önemi
Türkiye’de kuluçkasında katma değerli işler yapma potansiyeline sahip KOBİ'ler, işte bunlar için Trump çok iyi bir haber. Neden?
Yeni dönemde Türkiye'ye sermaye akışı olma ihtimali yüksek. Türkiye rahat bir nefes alacak gibi. Türk lirasının çok ciddi değer kaybedeceğini düşünmüyorum (inşallah).
Sonuç olarak:
Düşük katma değerli ürünler, Çin ile ambargoya rağmen yarışamayabilir.
Orta ya da yüksek katma değerli ürünler(marka bilinirlikleri sebebiyle ambargoyu delmesi zor ürünler) konusunda Türkiye pazarı hızlıca kapabilir.
O yüzden burada bir fırsat var gibi. Türkiye’de buna hazır bir KOBİ'ler de var.
Burada Avrupa'nın ne kadar ABD arkasında duracağı da fırsatın hacmini çok etkileyecek.
KOBİ’ler İçin Engeller ve Stratejik Öneriler
Yakın coğrafya ile olan yakın ve hızlı iletişim, konu gelişmiş ülkeler olunca malesef yok. KOBİler Rusya, Irak gibi yakın coğrafya ile içli dışlı iken, Avrupa ve ABD konusunda büyük şirketler genelde atakta. Buralarda KOBİ'lerin varlığı biraz sınırlı.
KOBİ'ler bu konularda Ticari örgütlenmeler bir çok şey yapmaya çalışsa da bu iş biraz daha her şirketin kendi takkesi önüne koyması gereken bir konu.
KOBİ''lerin burada atak davranması ve şimdiden ABD ve Avrupa ile iletişim atağına geçmesi gerekiyor gibi.
Engeller:
Zor bir ekonomik dönemden geçmenin getirdiği yorgunluk.
Hayatta kalma modunda uzun süre kalmanın getirdiği bocalama.
KOBİ'lerin kendine güveninin sarsılması.
İletişim ve satış konusunda zayıf kaslar. (Kronik)
Ülkedeki karamsar tutum ve yeni fikirlere olan direnç. (Kronik)
Motive bulmakta yaşanan zorluk.
Finansal anlamda önünü görememek (herşeyin başı evet)
Olası Stratejiler:
Küçükten başlanabilenecek noktaları bulma.
Esnek düşünme yetenekleri geliştirmeye çalışma.
Makro fırsatlar göre şekillenme içgüdüsü geliştirme.
İş geliştirme konusunu tozlu raflardan önlerine alma.
Maliyet, kar, zarar, risk hesaplama konusunda yetenek edinme.
Reklam:)
Eğer Katma değerli ürünler üreten bir KOBİ iseniz, 30 dakikalık bir toplantı ile sizi tanıyıp fırsat yaratabilir miyiz düşünmek isteriz. info@simyadanismanlik.com
Comentarios